Service- og rammeavtaler 2022

Restaurering av det Norske Nobelinstitutt

Henrik Ibsens gate 51

Oslo Entreprenørbedrift AS har gjennom mange år utført arbeider for Det Norske Nobelinstitutt. Arbeidet har bestått i restaurering og tilbakeføring til opprinnelig stand.

Bygningen i Henrik Ibsens gate 51 er opprinnelig oppført i 1867 som privatbolig. Nobel Instituttet flyttet inn i 1904. Instituttet inneholder kontorer, møterom, festsal, en forskningsavdeling, og et bibliotek med lesesal.

Alt arbeid i forbindelse med restaurering av Det Norske Nobelinstitutt er utført i tett samarbeid med Byantikvaren og Den Norske Nobelkomité.

 • Oppdragsgiver: Den Norske Nobelkomité
 • Periode: 2014- (pågående)

Les videre om innvendig og utvendig rehabiliteringsarbeider

Innvendig restaurering av Det Norske Nobelinstitutt

Det Norske Nobelinstitutt i Henrik Ibsens gate 51 i Oslo etter fasaderehabiliteringen gjort i 2020.

Innvendig restaurering av det Norsk Nobelinstituttet omhandlet tilbakestilling av innvendige flater til opprinnelig stand og farger. Herav komitérom, kontorer, bibliotek og stor salen (der fredsprisvinneren hvert år annonseres). Arbeidet ble utført i 2014-2016.

Saken fortsetter under bildene

Storsalen i ny drakt

Restaureringen av det Norske Nobelinstitutt tok lengere tide enn først forventet. Det viste seg at store deler av innvendige flater var heldekket i hvit lateksmaling. Under malingen fant man vannskadet stukkmarmor, teglstein og gyllen stukkdekor. Dette tok tid å restaurere, men resulterte i at flere rom, bla. storsalen, fikk flere av sine opprinnelige farger fra 1905 tilbake, herav gull og grønt, rødt og rosa.

nobel instituttets storsal. lysekroner henger fra taket, mange stoler er oppstilt. vakker dekor på veggene.
Stor salen i Det Norsk Nobelinstitutt etter restaureringen.

Når en byggeier er opptatt av å ivareta byggets historiske kvaliteter, et godt forhold til Byantikvaren, og gode arbeidsforhold for egne ansatte, kan jeg knapt tenke meg en bedre samarbeidspartner enn OSEB. De stiller med faglig dyktige håndverkere, og ikke minst henter de inn spesialister når det er detaljer av særskilt historisk interesse som skal bevares.

Dag Kühle-Gotovac Administrasjonssjef Det Norske Nobelinstitutt

De fire lysekronene i salen ble plukket ned, vasket og renset krystall for krystall. En av lampene har trolig hengt der siden 1867, mens de andre er nyere ettersom de er elektriske. Alle lampene har fått filamentdiodelys fra Frankrike.

Gjemte skatter i veggene

Funn av teglstein i storsalen ble avdekket under restaureringsarbeidet. I 1905 hadde dørbuene og søylene i Store Sal naturlig teglstein og brystningen var marmorert. Vårt søsterselskap, Oslo Murmesterbedrift, gjorde en omfattende jobb med å få frem teglsteinen i sin helhet. Det ble meislet for hånd, maling ble fjernet med spesial produkt og dampvasker, videre ble teglen håndpusset med messingbørste før dem ble penslet med flytende glass.

Bak to lettvegger som ble revet ned gjemt det seg noen få remser av original tapetet fra 1905. Disse tapetremsene ble renset og er en del av veggpryden på kontordelen. Veggfargen på flere flater er hentet fra tapeten. 

Talerstolen var gitt vekk for flere år siden og befant seg hos ny eier i Nord-Norge. Den ble kjøpt tilbake for 100.000 kr og ble restaurert før den ble satt tilbake til sin opprinnelig plass.

Nytt scenegulv ble lagt i samme pakt som original parketten ellers i rommet.

Talerstolen ble lagd som et “skateboard” av Thomas Jacobsen, daglig leder i Oslo Entreprenørbedrift. På den måten kan talerstolen skyves rundt alt etter behov.
Tidligere var trappen dekket med løper på terazzoen. Denne ble fjernet og Terrazzoen ble slipt ned, renset og reparert.
Biblioteket til Nobel Instituttet
Vakre detaljer i portrommet til det Norske Nobelinstitutt

Gangen inne på nobel instituttet. gule og hvite vegger. dører i treverk. et bilde henger på veggen.
Restaurering og tilbakeføring av Det Norske Nobelinstitutt er et flott prosjekt som vi er stolte av å få ta del i.

Utvendig restaurerings arbeid av Det Norske Nobelinstitutt

Fasadene ble fullstendig rehabilitert inkludert utbedring av løs puss i 2020. Funn av tidligere fargesjikt på fasaden dannet grunnlag for ny farge. Tak og alt beslag ble byttet på både hovedbygget og stallbygningen med sinktekking. Takvinduene ble byttet ut med VELUX vinduer.

Vår søsterbedrift, Oslo Murmesterbedrift, var utførende på fasade arbeidet. Oslo Blikkenslagerverkstedet gjorde beslag og taktekking.

OSEB samarbeider godt med oss, og oppstår det uforutsette situasjoner (som ikke er uvanlig i gamle bygg) er de fleksible både på pris og planlegging slik at prosjektgjennomføringen ikke kommer i veien for andre viktige aktiviteter i det levende bygget vårt.

Dag Kühle-Gotovac Administrasjonssjef Det Norske Nobelinstitutt

Vår rolle

 • Tilstandsvurdering av bygg
 • Rådgivning/ prioritering av tiltak
 • Totalentreprenør alle fag
 • Prosjekteringsleder/ samordner
 • Kontrahering av UE
 • Samordne byantikvar og kunde
 • Kvalitetskontroll
 • Økonomi oppfølgning
 • Inntakskontroll arbeidere/ stikkprøver «påseplikt»
 • Gjennomføre og skrive referat fra bygge møter
 • Utarbeide FDV

LURER DU PÅ NOE?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 52