Forsvinner varmen ut av boligen?

Opplever du kaldt trekk fra gulv og vegger, luftlekkasje fra vinduer og dører? Eller henger det istapper fra taket? Dette tyder på at boligen er dårlig isolert. Etterisolering av hus kan være en god investering for å få et varmt og lunt hjem. Samtidig kan det redusere strømregningen.

En stor andel av strømforbruket vårt om vinteren går til oppvarming av boligen. Dårlig og/eller mangelfull isolering gjør huset svært kostbart å varme opp.

For å bedre boligens evne til å holde på varmen og redusere energibehovet kan isolering av tak, isolere yttervegger og utskifting av eldre vinduer være gode investeringer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kald og trekkfull bolig? Etterisolering av eldre boliger er en god innvestering for å redusere varmetapet.

Dette er tegnene til dårlig isolering av boligen

Kaldt trekk på gulv og vegger. Luftlekkasjer fra vinduer og dører er tegn på at boligen din er dårlig isolert. Istapper fra taket skyldes at varmen inne siger ut og smelter snøen på taket.

Videre vil byggets konstruksjon gi oss en indikasjon på hvor godt bygge er isolert. For boliger bygd på 1960-70, og tidlig 80- tallet vil etterisolering ha stor innvirkning på fyringskostnadene og strømbruken. Dette kommer av at det ble benyttet leire, avispapir og lite/tynnere isolasjonstyper som ikke dekker dagens krav.

For å vite hvor godt isolert boligen er benytter vi termografering. Apparatet viser temperaturen på byggets overflater. Termografering avslører hvor det største varmetapet er og om det er håndverksmessig godt utført.

Etterisolering egner seg godt for:

 • Opplever kaldt trekk i boligen
 • Istapper fra taket
 • Boliger bygd på 80-tallet eller tidligere
 • Ønsker å redusere varmetapet i boligen
 • Skal bytte kledning eller tak på boligen
 • Skal drenere grunnmuren
 • Redusere strømregningen

Fordelene med et godt isolert hjem

Med et godt isolert hjem er det minimalt med trekk og boligen oppleves varm og lun.

Ved riktig isolering vil fuktproblemer i bygget begrenses betydelig. Lavere luftighet gir bedre inneklima og mindre mugg og råte.

Gode grunner til å etterisolere vegger, tak og grunnmur:

 • Reduserer boligens varmetap og energibruk
 • Boligen får bedre inneklima
 • Økt bo-komfort = lunere hjem
 • Lavere luftfuktighet = mindre mugg og råte
 • Lavere strømkostnader
 • Boligen kan få bedre energimerking
 • Øker boligens verdi

Kombiner etterisolering med andre utvendige oppgraderinger

Det er mye penger spart dersom man gjør etterisolering kombinert med andre oppgraderinger av boligen.

Er det ønskelig å bytte kledning på boligen, utgjør isoleringen en relativ liten kostnad. Hvor mye mengde isolasjon man kan legge, er avhengig av eksisterende konstruksjon. For noen boliger må det bygges på stenderverk for å legge nok isolasjon.

Vi gjør oppmerksomme på at det ikke kun er tykkelsen og type isolasjon alene som avgjør hvor energieffektiv boligen din er. Like viktig er det å ha tett dampsperre og god vindtetting. Når disse elementene er montert forskriftsmessig, gir isolasjonsmaterialet maksimal energieffektivitet.

Et godt isolert hjem krever også energibesparende vinduer. Vi anbefaler å bytte gamle vinduer til 3-lags lavenergivinduer. Moderne vinduer er energisparende og reduserer kulderaset drastisk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Søk om støtte til etterisolering

I følge Enova er det flere tusen kroner spart hvert år ved å gjøre energisparende tiltak ved boligen. Vi anbefaler å lese mer om etterisolering av boligen på Enova.no. Her finner du masse informasjon og råd om energibesparende tiltak. Det er også mulig å søke økonomisk støtte til ditt boligprosjekt.

Kontakt oss for ditt etterisoleringsprosjekt

Oslo Entreprenørbedrift AS (OSEB) har bred fagkompetanse innen rehabilitering og etterisolering av borettslag, sameier og eneboliger. Vi har flere referanseprosjekter å vise til.

Kontakt oss for en uforpliktende prat om ditt bolig prosjekt. Vi kommer på befarer for å kartlegge de energibesparende tiltakene vi kan gjøre ved din bolig.

LURER DU PÅ NOE?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.

Vi behandler din henvendelse fortløpende.

Kundeservice er åpent mandag-fredag 07.00-15.00

Telefon: 22 12 00 52